Kezdőlap » BEMUTATKOZÁS » Könyvtári terek, olvasótermek

KÖNYVTÁRI TEREK, OLVASÓTERMEK

Buddhizmus szakolvasó

Felújítás előtt
... után

Legnagyobb alapterületű olvasótermünkben találhatók a buddhizmussal kapcsolatos szakkönyvek.

2017 nyarán újítottuk fel: a régi, roskadozó, veszélyesen meghajlott polcokat lebontottuk, helyébe új, egyedi tervezésű és kivitelezésű könyvtári bútorok és székek kerültek. A falakat tisztasági festettük, új világítótesteket szereltek fel, még a régi műanyag függönyöket is kicseréltük. Eredmény: változatlan alapterületen sokkal több könyvet tudtunk elhelyezni kényelmesebb, kulturáltabb olvasási, tanulási környezetben.

A terem alkalmas kisebb, max 15 fős rendezvények – tanórák, előadások, bemutatók, kiállításmegnyitók, projekt megbeszélések, közösségi találkozók – befogadására. Filmvetítések és prezentációk is tarthatók, beépített projektor, vetítő vászon rendelkezésre áll.

Nyelvészet- és irodalomtudomány, történelem szakolvasó

Felújítás előtt
... után

Börzsöny utca felőli olvasóteremben nyelvészet, irodalomtudomány, utazások, földrajz és történelem témájú művek, valamint szépirodalom található.

Az olvasótermet 2016 nyarán újítottuk fel: a régi, megsüllyedt, elgörbült  polcokat lebontottuk, a koszos falakat betonig leverték, glettelték, festették, szétkorhadt padlót kiegyenlítették, műpadlózták. Ezután került sor az új, kifejezetten könyvtári, több könyv elhelyezésére alkalmas  bútor beépítésére.

Olvasóink két számítógépes munkaállomást használhatnak, természetesen saját laptopjukon is dolgozhatnak. WIFI  vagy vezetékes internet egyaránt használható. A munkaállomásokon szabadon elérhetők a Főiskola által előfizetett számítógépes adatbázisok.

Filozófia, pszichológia, néprajz, életvezetés szakolvasó

Felújítás előtt
... után

Kisebbik olvasótermünkben filozófia, pszichológia, általános vallás, szociológia, néprajz, természettudomány, orvostudomány, életvezetés témájú művek találhatók.

A helyiség felújítására 2018-ban, majd beázás miatt 2022. nyarán újra sor került, a szinte már megszokott építési munkálatokkal, bútor beépítéssel, padlózással. Napsütötte, világos helyiség, elmélyült olvasásra alkalmas környezet várja Olvasóinkat.

Forrásszövegek, művészetek szakolvasó és kutatószoba

Felújítás előtt
... után

Kutatószoba kialakítására 2017-ben  került sor. 

Itt  találhatók a páli kánon forrásszövegei és a művészeti könyvek.

Az egész könyvtárban ez a legvilágosabb helyiség. Egyéni munkára, tanulásra, dolgozatok készítésére egyaránt ajánljuk. Rendelkezésre áll egy fénymásoló-nyomtató-szkenner, valamint asztali számítógép is (internet, wifi, adatbázisok, stb).
Akik hosszabb ideig szeretnének dolgozni egy-egy dolgozaton, publikáción, azok könyvtári, vagy saját könyveiket az itt lévő polcos szekrényekben tárolhatják.

Külső és belső terek

Visszahozott könyveknek könyvbedobó láda - bármikor használható
Előtér széfszekrénnyel a nyitvatartástól függetlenül kölcsönözhető könyveknek
Hallgatói teakonyha

Könyvtárunk helyiségei:

  1. Folyosó (nyilvános övezet): kölcsönzőpult, saját kiadványok (publikációs különgyűjtemény), kölcsönözhető filmek és hangoskönyvek, időszakos kapcsolódó könyvek
  2. Szakolvasók (mindhárom olvasóterem nyilvános övezet)
  3. Kutatószoba (nyilvános övezet): páli kánon forrásszövegei, művészeti könyvek, fénymásolás
  4. Teakonyha (nyilvános övezet)
  5. Feldolgozó iroda (szolgálati helyiség): feldolgozásra váró dokumentumok, szakdolgozatok, archív felvételek
  6. Raktár (nem nyilvános övezet) : ajándék könyvek, könyvtári iratok, jegyzetek
  7. Mosdók

Főiskolai raktár: magyar- és külföldi folyóiratok, hagyatékok, idegen nyelvű (kínai, japán, tibeti, stb.) könyvek és multimédia dokumentumok, szabadon elvihető könyvek

Utcai bejárat
Folyosó
Raktár fénymásolt jegyzetekkel
Iroda

A kölcsönzésben lévő könyvek bármikor visszahozhatók. A külső rácsos ajtó mögötti szélfogóban, kézzel elérhető módon helyeztük el a visszahozott könyvek számára  alkalmas könyvbedobó ládát, melynek festését, motívumait Besenyei Lili, Főiskolánk volt hallgatója készítette.

2020-ban, a járvány idején az előtérben kapott helyet egy könyves széfszekrény, melyből Olvasóink az előzetes egyeztetés alapján összekészített, kikölcsönzött könyveket a könyvtár zárva tartása idején is el tudják vinni.

A minikonyhát a 2017-es tanév őszi szünetében átépítéssel alakítottuk ki, a berendezéseket folyamatosan vásárolgattuk, végül 2021. karácsonyán szép új bútorral tettük otthonosabbá.  A mienkhez hasonló kis külföldi könyvtárakban egyre több helyütt van az olvasók, hallgatók, munkatársak számára berendezett közös teakonyha.  A legszükségesebb eszközökkel (hűtő, mikró, vízforraló, evőeszközök) felszerelt kis helyiségben 3-4 ember kényelmesen elfér és a könyvtár többi terétől elszigetelten, kulturált körülmények között fogyaszthatja szendvicsét, melegítheti ebédjét, készítheti teáját, kávéját.

Nyári felújítások… 
  és még nincs vége, jönnek az ablakok

Virtuális túra

Szeretettel ajánljuk ezt a videótúrát, mely olyan rövid, mint egy palackba zárt üzenet. A filmet készítő Bán-Horváth Attila hallgatónk jóvoltából gyorsan pergő pillanatképekkel mutatjuk be könyvtárunkat. Nemcsak a gólyáknak ajánljuk ezt a mindössze 47 másodperces vidám, expresszív túrát, hanem mindazoknak, akikkel az elmúlt években csak online volt alkalmunk találkozni. Hitünk szerint a kísérőzene, Bach merész szövésű partitájának finoman csipkézett ismétlődő témája szépen illik a könyvtárunk múltat és jövőt összekötő szerepéhez.