Kezdőlap » BEMUTATKOZÁS » Mit hol talál a honlapon?

KEDVES LÁTOGATÓ!

Köszöntjük A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szakkönyvtárának honlapján. Röviden bemutatjuk, mit hol talál oldalainkon.

A főoldalakon egy-egy korabeli tibeti, indiai könyv borítója látható.  A képek alatt rövid leírás olvasható az ábrázolt motívumról, díszítésről.

A “nyolc szerencsés jel” a buddhizmus gyakran felbukkanó jelképei közé tartozik

BEMUTATKOZÁS

Távoli látogatók figyelmébe ajánljuk a Bemutatkozás menüt: itt tájékozódhat rólunk! A könyvtárunk történetéről, tereiről, munkatársairól, adatairól, az  adományokról és a munkalehetőségekről.

Ősi indiai, textilekről is ismert minta. Az összefonódó indák az életeken át ívelő összetartozás, de a létforgatagba kötöttség szimbólumai is

SZOLGÁLTATÁSOK

Olvasóink figyelmébe  ajánljuk szolgáltatásainkat a kölcsönzéstől a játékokig! A szolgáltatásokat A-tól Z-ig soroljuk, többségük beiratkozáshoz kötött. Röviden elmondjuk, hogy a beiratkozáshoz – más könyvtárakhoz hasonlóan – milyen adatok és okmányok szükségesek, mit hozzon magával.  Mi történik akkor, ha a keresett mű kölcsönzésben van, vagy nincs meg nálunk, avagy mire jó és hogy működik a könyvtárközi kölcsönzés?! Áttekintette az útmutatókat és mégsem találja a releváns forrásokat…. kérdezte már a könyvtárost? Érdemes, segítünk!  Beszerzési javaslatot nemcsak munkatársainktól, kollégáinktól várunk, hanem hallgatóinktól is, – néhány adat megadásával közvetlenül megírhatók az  állománygyarapítási igények.
Ebben a menüben népszerűsítjük hallgatóink számára a könyvtárismereti-, használati órákat, kiállításokat, szakmai gyakorlat lehetőségeit, fénymásolást, csoportos tanulást vagy a digitalizálást. Büszkék vagyunk kollégáink publikációira, melyeket a tudományos életben elfogadott  szisztémák szerint gondozunk MTMT, REAL, DOI).

Tanító Buddha, illetve a Buddhának tiszteletét kifejező előkelő hallgatóság

GYŰJTEMÉNYEK

Gyűjtemények menüben a hagyományos nyomtatott (könyvek, folyóiratok, szakdolgozatok) és AV anyagok mellett hagyatéki anyagainkról, különgyűjteményeinkről olvashat. Közülük legjelentősebb a Páli kánon különgyűjtemény, az egyházi előadásokról készült felvételek archívuma és a Buddhista Misszió fotóarchívuma.  Publikációk almenüben  tanáraink publikációi, fordításai, szak- és tankönyvei, szépirodalmi művei   mellett a főiskola hallgatóinak könyveit is bemutatjuk.

A Budapesten elérhető gyűjtemények mellett amerikai, európai, ázsiai országok orientalisztikai gyűjtőkörű könyvtárait, közgyűjteményeit, teljes szövegű forrásait mutatjuk be, terveink szerint fokozatosan bővülő leírásokkal, útmutatókkal. 

A bölcsesség bódhiszattvái, körülöttük a meditációból ébredő erők és képességek szimbólumai

E-FORRÁSOK

E-források menüben az előfizetett és szabadon elérhető  adatbázisokban  való kereséshez ajánlunk linkeket.  Katalógusok használatáról részletes, képernyőképekkel illusztrált leírást készítettünk, – nálunk és világszerte mutatjuk a legfontosabb OPAC-okat.   Ez itt a reklám helye: itt találhatók a mi teljes szövegű forrásaink, digitalizált  tananyagok, előadások felvételei. Hallgatók számára ajánljuk a BA, MA és BÉTA képzés tematikáiban megadott tantárgyi szakirodalom közvetlen elérését.

A meditáló Buddhák mellett Avalókitésvara, az együttérzés bódhiszattvája látható. A díszítések között megtalálható a nyolc szerencsés jel

VIRTUÁLIS OLVASÓTEREM

Virtuális olvasótermünkben az állományunkhoz kapcsolódó kiállításokhoz  fűzünk tájékozódásra, tanulásra alkalmas értelmező magyarázatot, kép- hang- film anyagokat.  Dhammapada és Olvassunk Hamvast! címmel egy-egy mikrosite-on nyújtunk tematikus keresztmetszetet az állományunkban megtalálható művek segítségével.

Mindegyik tibeti hagyomány sztúpái. A sztúpa eredetileg királyok sírhalma. Buddha esetében nem csak a halálára, hanem a tanításaira is emlékeztető

GALÉRIA

Galériánkban fotók, hang- és videó felvételek, podcast beszélgetések találhatók a közelmúltból.
Hallgatóktól, kollégáktól, barátoktól:-)

MINDIG ELÉRHETŐ OLDALAK

Néhány szolgáltatást kiemeltünk, egy kattintással elérhetővé tettünk:

– Keresés a honlap tartalmában és a katalógusban
Nyitvatartásunk a főiskola tanulmányi rendjéhez igazodik. Szünetekre, esti oktatásra, rendezvényekre tekintettel a nyitó oldali naptár-alkalmazásban is nyomon követhetővé,  tervezhetővé tettük szakkönyvtárunk látogatását;
Kapcsolat almenüben szakkönyvtárunk elérhetősége, megközelítése található;
Angol, német, spanyol, tibeti, orosz és francia fordításban röviden,  a honlap tartalmat követve mutatjuk be könyvtárunkat;
– Figyelmébe ajánljuk  szabályzatainkat és azokat a letölthető segédanyagokat, melyeket a Dokumentumok mappában helyeztünk el.

EGY KIS HONLAP TÖRTÉNET

A 2000-res években a könyvtárnak nem volt önálló honlapja, a könyvtári oldalak a főiskolai honlap részeként üzemeltek.

2015-től kezdődően  próbálkoztunk önálló honlap kialakításával, először a Google site-készítőjével, majd a WordPress-el. Célunk az olvasást, tájékozódást segítő vonzó design mellett a hiteles tartalom, könnyen megtalálható információ volt. Ez a wordpress alapú önálló könyvtári honlap 6 éven át volt hűséges, megbízható barátunk.

2022-ben A Tan Kapuja brand jegyében nyílt lehetőségünk egységes megjelenést biztosító, ugyanakkor a könyvtári sajátosságokat megtartó modern honlap kialakítására. Hiszünk abban, hogy a modernitás nem csupán trendi óriásképeket, vizuális információkra redukált közlést jelent, hanem a honlap-látogató szolgálatában álló,  jól olvasható, közérthető szöveges tartalmat, melyet a későbbiekben saját fotókkal és a buddhizmus gazdag illusztrációs világával ötvözünk. (Hiszünk… de azért van arra egy fogadásunk, hogy akad-e valaki aki idáig eljut az olvasásban? Csoki, sör, könyvjelző?:-))

Oldalainkat gondosan teszteltük, azonban előfordulhat, hogy furcsa, netán hibásnak tűnő tartalmak jelennek meg. Ez különösen a régen frissített böngészők, számítógépek, mobilok, tabletek használatakor fordulhat elő. A hibák felderítéséig másik böngésző alkalmazását javasoljuk, ill. akinek ideje engedi, kérjük, képernyőképpel jelezze nekünk a problémát.

Könyvtárunkban és honlapunkon szívesen szolgálunk minden volt és jelenlegi vagy leendő:-) hallgatót, érdeklődőt, kollégát! Partnereink az Olvasók!

2022. április 1.