Kezdőlap » Hírek, könyvajánlók » Fehér Judit: A páli nyelv alapjai

Fehér Judit: A páli nyelv alapjai

” A páli a théraváda buddhizmus szent nyelve. Az Indiában létrejött théraváda buddhizmus földrajzi elterjedtsége szerint (Srí Lanka, Burma, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz) déli buddhizmus néven ismert, s a mahájána buddhisták által hínajánának minősített iskolák közé sorolható.

A théraváda hagyomány a pálit a Sákjamuni Buddha által használt nyelvnek tartja, s az i.e.  I. században Srí Lanka szigetén páli nyelven írásba foglalt théraváda buddhista Kánont, a Tipitakát teljes egészében a Buddha szavaival (Buddha-vacsana) azonosítja.

A páli irodalom – a verstannal, a nyelvtannal foglalkozó értekezések és a történeti művek kivételével – teljes egészében buddhista témájú írásokat (a Kánonhoz kapcsolódó kommentárokat, alkommentárokat, kompendiumokat) foglal magában, s a ma is élő théraváda praxisnak köszönhetően még most is újabb alkotásokkal gazdagodik.”

Megjelenési adatok: Budapest, A Tan Kapuja, 2023.
2. jav., bőv. kiad.
ISBN 978 615 6408 05 1
DOI 10.56317/FJpanye.2023

Katalógus-rekord  ; Borítótervek.

Kapcsolódó

HÍREK

Péntekenként este 7-ig

A közelmúlt könyvtári kérdőíves kutatásában több Olvasónk megfogalmazta a bővebb nyitvatartással kapcsolatos igényét. Ezt a kívánságot tudjuk teljesíteni, válaszunk: IGEN!A 2023/24-es tanévben pénteki munkanapokon este

HÍREK

Gólyanap és regisztrációs hét

Kedves I. éves Hallgatók, rövid könyvtári bemutatóval, meglepi ajándékokkal várunk Benneteket augusztus 26-án szombaton 10-12 óra között, a Gólyanapon! Kedves felsőbb éves Hallgatóink, ti is