OKTATÓKNAK, KUTATÓKNAK

Könyvtárunk gondozza az MTMT-ben oktatóink, kutatóink, munkatársaink publikációit és regisztrálja az MTMT-ben az új munkatársakat.

A TKBF-en megjelent publikációk MTMT rekordjaiban kötelező a közlemények intézményi hozzárendelése. Az új publikációk megjelenését a könyvtár bármelyik elérhetőségén kérjük bejelenteni.

Az egyes folyóiratok impakt faktor értékei az MTMT rekordokban nem jelennek meg, az impakt faktorral rendelkező besorolású publikációk bibliográfiai adatai között sem. A hivatalos impakt faktor adatok online forrása itt érhető el.

REAL repozitórium

Oktatóink műveinek teljes szövegű megjelenését az MTMT tételekhez kapcsolódóan az MTA REAL repozitóriumban tesszük lehetővé. Célunk az, hogy a tartalmakat a különféle – elsősorban – európai repozitórium indexelő rendszerek hatékonyabban bekapcsolják a világ tudományos vérkeringésébe.

Hamarosan igényelhető lesz a DOI!

A DOI (Digital Object Identifier) az elektronikus dokumentumok körében használt egyedi azonosító rendszer, amit a kiadók világszerte alkalmaznak a cikkek, tanulmányok interneten elérhető elektronikus változatainak megjelölésére.

Könyvtárunk az MTA Könyvtár DOI Irodáján keresztül tervezi digitális objektum azonosítókkal ellátni az intézményünkhöz köthető kiadványokat.  A DOI egyik nagy előnye, hogy állandó azonosító: a DOI-s linkek akkor is a dokumentumra mutatnak majd, ha az eredeti helyéről máshová költözött, tehát a hosszú távú megőrzés biztosított.

Publikációs különgyűjtemény

Könyvtárunk gyűjti és állandó kiállítás formájában szolgáltatja az intézményhez köthető publikációkat minden dokumentumtípusra kiterjedően, azaz könyveket, jegyzeteket, tanulmányokat, cikkeket, online előadásokat egyaránt. Honlapunkon folyamatosan frissítve mutatjuk a publikációk borítóképeit. Katalógusunkban kilistázható minden helyi vonatkozású cikk, könyv, tanulmány, előadás, kép, videofelvétel, riport, azaz az összes publikáció. A különgyűjtemény katalógus-használatát “Könyvtári 1 percesek” videó sorozatunkban mutatjuk be. (A videót hamarosan frissítjük!)