Kezdőlap » BEMUTATKOZÁS » Látogatóknak

KEDVES LÁTOGATÓ!

Köszöntjük A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szakkönyvtárában. A gyűjteményt és a szolgáltatásokat honlapunkat lapozgatva mutatjuk be.

Minden “főmenüt” tartalmazó honlap-oldalon egy korabeli tibeti, indiai könyv borítója látható. Képaláírásokban  rövid leírás olvasható az ábrázolt motívumról, díszítésről.

Bemutatkozás: itt tájékozódhat könyvtárunk történetéről, tereiről, szabályzatairól, munkatársairól.
Néhány jellemző adat és egy kis 2022-es statisztika.

126 nm alapterületen 4 olvasóterem, hallgatói teakonyha, 20 olvasói férőhely, 3 hallgatói munkaállomás, WIFI.
24.000 kötet szabadpolcon, 170 féle folyóirat, 650 jegyzet, 5 különgyűjtemény, 4 hagyaték, 1.100 fotó, 50 film, 30 e-könyv,  900 elektronikus mű, hangoskönyvek, 8 előfizetett adatbázis, 80.000 digitalizált oldal.
Számos online szolgáltatás, kutatás-támogatás (MTMT, repozitórium), 0-24 órás kölcsönzés, könyvbedobó láda, kisebb csoportok igényeihez is alkalmazkodó rugalmas nyitvatartás.
18.000 honlaplátogató, 17.000 keresés a katalógusban, 230 könyvtárközi kölcsönzés, 70 rendezvény és kiállítás.
Több, mint 1.000 beiratkozott olvasó,  24 szakmai gyakorlatos hallgató, 36 önkéntes segítő.
Naponta frissülő önálló honlap, 1400 Facebook követő.

Olvasóink figyelmébe  ajánljuk szolgáltatásainkat a kölcsönzéstől a játékokig! A szolgáltatásokat A-tól Z-ig soroljuk, többségük beiratkozáshoz kötött. Röviden elmondjuk, hogy a beiratkozáshoz – más könyvtárakhoz hasonlóan – milyen adatok és okmányok szükségesek, mit hozzon magával.  Mi történik akkor, ha a keresett mű kölcsönzésben van, vagy nincs meg nálunk, avagy mire jó és hogy működik a könyvtárközi kölcsönzés?! Áttekintette az útmutatókat és mégsem találja a releváns forrásokat…. kérdezte már a könyvtárost? Érdemes, segítünk!  Beszerzési javaslatot nemcsak munkatársainktól, kollégáinktól várunk, hanem hallgatóinktól is, – néhány adat megadásával közvetlenül megírhatók az  állománygyarapítási igények.
Ebben a menüben népszerűsítjük hallgatóink számára a könyvtárismereti-, használati órákat, kiállításokat, szakmai gyakorlat lehetőségeit, fénymásolást, csoportos tanulást vagy a digitalizálást. Büszkék vagyunk kollégáink publikációira, melyeket a tudományos életben elfogadott  szisztémák szerint gondozunk MTMT, REAL, DOI).

Gyűjtemények menüben a hagyományos nyomtatott (könyvek, folyóiratok, szakdolgozatok) és AV anyagok mellett hagyatéki anyagainkról, különgyűjteményeinkről olvashat. Közülük legjelentősebb a Páli kánon különgyűjtemény, az egyházi előadásokról készült felvételek archívuma és a Buddhista Misszió fotóarchívuma.  Publikációk almenüben  tanáraink publikációi, fordításai, szak- és tankönyvei, szépirodalmi művei   mellett a főiskola hallgatóinak könyveit is bemutatjuk.

A Budapesten elérhető gyűjtemények mellett amerikai, európai, ázsiai országok orientalisztikai gyűjtőkörű könyvtárait, közgyűjteményeit, teljes szövegű forrásait mutatjuk be, terveink szerint fokozatosan bővülő leírásokkal, útmutatókkal.

E-források menüben az előfizetett és szabadon elérhető  adatbázisokban  való kereséshez ajánlunk linkeket.  Katalógusok használatáról részletes, képernyőképekkel illusztrált leírást készítettünk, – nálunk és világszerte mutatjuk a legfontosabb OPAC-okat.   Ez itt a reklám helye: itt találhatók a mi teljes szövegű forrásaink, digitalizált  tananyagok, előadások felvételei. Hallgatók számára ajánljuk a BA, MA és BÉTA képzés tematikáiban megadott tantárgyi szakirodalom közvetlen elérését.

Virtuális olvasótermünkben kiállításokhoz  fűzünk tájékozódásra, tanulásra alkalmas értelmező magyarázatot, kép- hang- film anyagokat.  Dhammapada, ill. Olvassunk Hamvast! címmel egy-egy mikrosite-on nyújtunk tematikus keresztmetszetet az állományunkban megtalálható művek segítségével.
A világ, egyik legtöbbet fordított könyve a Dhammapada, a Buddhának tulajdonított rövid versek gyűjteménye. Egészében, több mint háromszáz alkalommal megszólalva 423 verset mondott el a Megvilágosodott Mester. Gyűjteményünkből a Dhammapada köteteket megkülönböztetett figyelemmel ajánljuk.

A Galériában fotók, borítótervek, hang- és videó felvételek találhatók a közelmúltból.
Hallgatóktól, kollégáktól, barátoktól:-) Legújabb mikrosite-unk a hallgatói podcastek gyűjtőhelye.

 

Néhány szolgáltatást kiemeltünk, „egykattintással” elérhetővé tettünk:
Hírek, újdonságok menüben az új beszerzésekből válogatunk, rendezvényekre, érdekességekre hívjuk fel a figyelmet.
NYITVATARTÁS a főiskola tanulmányi rendjéhez igazodik. Szünetekre, esti oktatásra, vizsgákra tekintettel a nyitó oldali naptár-alkalmazásban  tervezhetővé tettük szakkönyvtárunk látogatását, az aktuális és rendkívüli időszakok nyitva (zárva) tartását.
Kapcsolat almenüben szakkönyvtárunk  elérhetősége, megközelítése található.
– A gyűjteményről a KATALÓGUSban tájékozódhat.
– Az EN almenü angol, német, spanyol tibeti, orosz és francia fordításban tartalmaz rövid összefoglalót.

Minden látogatónk egyúttal olyan felhasználó, akinek a honlapunkra való egyetlen látogatáskor is érdemes tisztában lennie az adatvédelmi jogokkal, feltételekkel, kötelezettségekkel. Kérjük, tájékozódjék, ismerje meg A TKBE honlapján található adatkezelési tájékoztatót.

Könyvtárunkban és honlapunkon egyaránt szeretettel várunk minden volt és jelenlegi vagy leendő:-) hallgatót, érdeklődőt, kollégát, a buddhista közösségek tagjait! Partnereink az Olvasók!

2023. július 30.

Málá fotókat S. Varga Ilona ALion,  A TKBF volt hallgatója készítette.

Sikonda, 2023. augusztus 11-13. Buddhafeszt

Az ünnep minden napján éber könyvtári jelenléttel, állandó programokkal, sok-sok ajándékkal vártunk minden kedves látogatót.

Mit kínált a fesztivál-könyvtár?

Színezést gyönyörű sablonokon,  társasjátékokat, az előadásokhoz képes könyvajánlókat  (kölcsönözhető vagy megvásárolható) könyvekkel,  tippelős könyvtári kvízt, nyereményeket (új és régi szép könyveket, könyvjelzőket, képtekercseket), ráérős beszélgetéseket, mindezt  összefoglaló fesztiváli hírlevélen és itt, a QR-kóddal elérhető honlapos-bejegyzésben, további tájékozódásra alkalmas linkekkel.